Adhezioliza

Rješavanje adherentne kože prepucijuma za glans

Jedan od najčešćih problema sa kojima se susrijeću roditelji dječaka je problem sa prevlačenjem kožice (prepucijuma) preko glavića (glansa) penisa. Ovo stanje se naziva fimoza, i može imati dva oblika.

Primarna fimoza (fiziološka) je prirodna pojava, prisutna kod svih dječaka po rođenju. Prepucijum tada nije moguće prevući preko glansa jer je vezan za njega nizom sitnih spojeva (adhezija), koji se vremenom odvajaju. Primarna fimoza je prirodni proces koji se najčešće riješi sam, ili uz pomoć ljekara ako se ne odvija pravilnom dinamikom.

Sekundarna ili patološka fimoza nastaje kada je otvor prepucijuma preuzak i ne može da se prevuče preko glansa, ili kada se, usled traume ili nasilnog prevlačenja prepucijuma, stvori ožiljačno tkivo. Ovaj problem zahtijeva liječenje, nanošenje krema i postepeno povlačenje kožice, a ponekad je jedino rješenje obrezivanje (cirkumcizija).

Veoma je važno da kod problema sa prepucijom djeteta ne djelujete na svoju ruku jer možete pogoršati situaciju. Često se dešava da roditelj nasilno prevuče kožicu misleći da je to brzo rješenje. Nasilno prevlačenje kožice može da izazove krvarenje, infekciju, ali i sekundarnu fimozu ili parafimozu.

Parafimoza je stanje kada prepucijum ostaje zaglavljen ispod ruba glansa i ne može da se vrati. Ovo može biti ozbiljan problem jer dovodi do oticanja glansa i ugrožava cirkulaciju krvi. Zahtijeva hitnu posjetu ljekaru, a može dovesti i do hirurške intervencije.

U Medikidu problem adherentne kože prepucijuma za glans rješavamo adheziolizom u uslovima lokalne anestezije. Na kožu se nanosi anestetska krema kako bi se odvajanje adhezija sprovelo bezbolno. Nakon uspješne intervencije, obavezna je uredna higijena i redovno prevlačenje kako se adhezije ne bi ponovo stvorile, o čemu roditelj dobija detaljna uputstva i savjete.

alternative

dr Irena Marić

Autorka teksta je specijalista dječije hirurgije i subspecijalista urologije. Stručna zvanja je stekla u priznatim regionalnim i svjetskim ustanovama, a karijeru posvećenu liječenju djece na najvišem nivou kvaliteta izgradila je u dječijim klinikama širom regiona, Evrope i SAD-a, uključujući KCCG, Great Ormond Street Hospital u Londonu i Anderson Center of Excellence u SAD-u.